Nyårsmeny

julmotiv storFör oss som inte hunnit och snart är gästerna här. Vi vill ju så gärna att årets sista dag ska bli oförglömlig. Trevliga gäster god mat och champagne klockan 00.00, eller…

Vi tänkte bjuda på en enkel och lättlagad supé i år.

Champagne och kanapéer eller krustader som välkomst, tre sorter.
En med lax och pepparot, en med skagenröra och forellrom och en med gåslever.
Garnera snyggt och du har ett festligt välkomnande.

Väl till bords tänkte vi avnjuta en supergod Räkcocktail och en Tournedos Rossini. Det är faktiskt inte bara vi som rekomenderar Tournedos Rossini i år, vi stal idén från flera av våra svenska kända matskribenter, och det känndes fräscht och det känndes dessutom som det var väldigt längesedan. Receptet är en twist och lite utanför boxen..men himelskt gott!

Receptet är för 4 personer, men addera och lägg till om ni är flera. Receptet är skrivet p/p

1 dl räkor. Pillade färska räkor från fiskbutiken. Spar gärna rommen till garnering om den är fin.
3 st cocktailtomater, gärna i olika färger (finns färdiga mixlådor i butiken)
Ett per cm gurka, 1 champinjon, 1 vit sparris (grön går lika bra) samt lollorosso sallad. Bland det vackraste sallader som finns. Strimla salladen och dela tomater, champinjoner och gurka i lagom små bitar. Spar gärna ett vackert färgat blad till garnering.
Blanchera (förväll) sparrisen någon minut och kyl ner den för att bevara spänsten. Dela den i mindre bitar och spar knoppen till garnering.

Dressing:

Majonäs, ca 1/2 dl
Gräddfil el cream fraich, 1/2 msk
Chilisås, pepparrot och några droppar cognac el rom
Salta och peppra efter smak och vill du ha lite extra syra så går det bra med några droppar citron.
Blanda ingredienserna och smaka av.

Lägg denna vackra färgsprakande blandning i cocktailglas, ringla över såsen och garnera.

 

Tournedos Rossini

180 g Tournedos (mittbiten av oxfilé)
1 tjock skiva anklever
Smör till stekning
Salt & Peppar

Madeirasås till 4 port.

4 Shalottenlökar
2 Vitlöksklyftor
4 Champinjoner
1 Skiva rökt fläsk
1 liter kalvfond
4-5 dl madeira
Pressad citronsaft, smör, tryffel, timjan, salt & peppar

Skala och grovhacka löken. Krossa vitlöksklyftorna. Fräs grönsaker och fläsk. Tillsätt timjan och maderia och koka ner det. Häll på kalvfonden och koka sakta ner det till cirka hälften kvarstår. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft. Runda av såsen och lägg i tryffelhacket.

Salta och peppra det rumstempererade köttet och stek det i smöret, 4-5 min på vardera sida. Låt köttet vila. Vänd sedan anklevern i mjöl och halstra den i het panna.

Nu har du en ljuvlig måltid att avnjuta tillsammans med dina gäster. Vill du bjuda på dessert?
Receptet fortsätter i sånt fall på det inslagna spåret och vi gör en twist på päron, aftereight och myntagrädde.
Känns som ljuvligt 80-tal

Hemma hos oss blir det kaffe, cognac och chokladtryffel som vi köpt hos bästa fina chokladbutiken i stan.
När klockan plötsligt närmar sig det magiska klockslaget och ”Ringa klocka ring..” hörs från TVn, skålar vi i en Cava Brut Natur.

Smaklig måltid, gott slut och gott nytt 2015

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s