Oxfile

Oxfilé med rödvinssås, potatis timbaler & ett smör med örter, citron och parmesan

Potatis timbaler

12 st, 4 personer 200 grader ca 25 min

1,2 kg röd potatis eller körsbärs potatis, skivade ca 3 mm tjocka. Enklast att använda en mandolin
100g smält smör
1 tsk vitlökspulver, rågad
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk malen vitpeppar
2 1/2 dl grovt riven greve
3/4 dl ekologisk grädde

Börja med att tvätta potatisen och torka den väl. Skiva den i mandolinen ca 3 mm tjocka. Smält smöret tillsätt kryddorna, den rivna osten samt grädden. Blanda i potatisen. Se till att alla skivor blir dressade. Montera högar i en muffinsform. Använd all ost. Ställ in i 200 grader varm ugn i ca 25 min. Känn med potatis sticka

Rödvinssås
2 schalottenlökar, hackade

1 morot, skalad och hackad
1 msk smör
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk råsocker
1 tsk timjan
2 1/2-3 msk kalvfond
3 msk smör (när såsen är klar)

Mörk maizena redning efter önskemål

Salt efter smak

Fräs lök och morot i 1 msk smör, till löken blir genomskinlig
Häll i vin, vatten, buljong samt timjan. Låt såsen reducera till hälften
Ta av spisen och sila såsen. Smaka av med soja och råsocker. Beroende på vilket vin som används kan syra/sötma behöva justeras.
När smakerna sitter vispa i 3 msk smör och red sedan med mörk maizena redning till önskad tjocklek

Börja med att pressa vitlöken och blanda ordentligt. Tillsätt sedan resterande ingredienser Blanda återigen väl

Skeda upp på plastfolie, forma till en rulle och lägg i frysen.

Oxfilé
Svensk oxfile ca 200 gram per person
Salta och peppra köttet
Stek gärna i smör i en grillpanna av gjutjärn.
Använd kött termometer
53 grader blodig
58 grader medium
70 grader välstekt

 

Lämna en kommentar